ICT Trends en Ontwikkelingen
E-book ‘AppDev voor de cloud' Download

We gaan naar de cloud!

Maar hoe integreren we dat met onze eigen apps?

Je hebt de keuze gemaakt om je bedrijf naar de cloud te brengen. Gefeliciteerd, want je gaat geld besparen en je groei versnellen. Maar hoe zit dat met je eigen maatwerkapps, die je in de loop van de jaren hebt laten maken? Hoe zorg je ervoor dat alle informatie, data en applicaties geïntegreerd worden en gegevens kunnen uitwisselen?

We gaan er voor het gemak vanuit dat we je niet meer hoeven te overtuigen van de voordelen van de cloud voor het draaien van applicaties, verwerken van data en meer in het algemeen, het processen van workloads. We hoeven je dus niets te vertellen over het gemak van dataopslag in de cloud, snelle toegang voor gebruikers, en dat altijd en overal. En ook ben je ervan op de hoogte dat de cloud de ideale en betrouwbare omgeving is voor applicatieontwikkeling en -uitrol.

Dan is de eerstvolgende vraag die zich aandient: we hebben zoveel eigen applicaties, gemaakt in software Xyx, geconnecteerd op database Abc. Hoe krijgen we dat allemaal aan elkaar geknoopt via de cloud?

Cloudintegratie
Welkom in de wereld van ‘cloud integration’ een relatief nieuwe loot aan de al dikke boom van ICT-termen en -begrippen. Cloudintegratie is het linken van informatiestromen tussen applicaties die worden gehost in de cloud en andere applicaties – in hybrid of private cloud, of in het eigen datacenter.

Voordat de beslissing valt om naar de cloud te gaan, is er al uitgebreid gekeken naar deze kwesties. Daarbij heb je gevonden dat er diverse tools en platforms zijn die je kunnen helpen met het leggen van de juiste verbindingen. Tools helpen je om veel zaken te automatiseren – na wat configuratiewerk via policies, scripts of met de hand – dankzij API’s. Deze zitten als intermediair tussen de applicatie, de cloud en de databases.

Templates
Een platform in deze context gaat nog iets verder en bestaat uit een private cloud stack met ingebouwde functionaliteit om applicaties met elkaar te integreren die zich bevinden in publieke en private cloud. Hierbij gaat het dan meestal wel om hetzelfde type cloudsoftware in SaaS-vorm. Deze cloudintegratie-platforms beschikken over standaard ‘templates’ voor verticale toepassingen (bijvoorbeeld ERP, CRM) of horizontale (via een ‘enterprise service bus’).

Wanneer je kiest voor een hybride cloud – een combinatie van privaat en publiek – dan gaat het ’t eenvoudigst wanneer beide vormen over dezelfde of in elk geval compatibele stacks beschikken. De stack is het ‘besturingssysteem’ van de cloud – bij gebrek aan een betere analogie.

On-premise of in de cloud
Opvallend genoeg zijn de meeste tools voor cloudintegratie zowel in de cloud als on-premise beschikbaar. Grofweg gezegd heb je het meeste baat bij lokale tools als je al beschikt over een omvangrijke private cloudomgeving. Want deze bevinden zich dan ook binnen je firewalls, wat het gebruik vergemakkelijkt. Aan de andere kant, wanneer je al sterk leunt op SaaS-toepassingen, dan ligt het gebruik van online gehoste tools voor de hand. Vooral als je het nodige zelf moet kunnen doen, zonder de gespecialiseerde ondersteuning van ontwikkelaars.

Brandende kwesties
Er is het nodige te overwegen voor je de uiteindelijke stap naar de cloud kunt maken, met je apps, databases en workloads. Maar als je goed kijkt, dan kun je de hele kwestie rond cloudintegratie terugbrengen tot vier essentiële vragen:

1. Zijn er tools of platforms beschikbaar voor mijn specifieke situatie?
2. Hoe gemakkelijk is het om deze tools of platforms voor cloudintegratie zo in te richten dat ze de juiste API’s ondersteunen om de informatiestromen te beheren?
3. Hoe gemakkelijk zijn deze API’s te gebruiken en is er nog additionele code nodig?
4. Heeft mijn cloudprovider de juiste templates voor mijn integratieproces?

E-book ‘AppDev voor de cloud'

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.