ICT Trends en Ontwikkelingen
Download de whitepaper 'Security & privacy in de zorg' Download

Waarom de zorg extra kwetsbaar is voor cyberaanvallen

De zorg wordt steeds vaker opgeschrikt door berichten over datalekken, ransomware en andere cyberaanvallen. Nu financiële instellingen hun systemen buitengewoon goed hebben beveiligd, is de zorgsector een dankbaar doelwit. De systemen zijn te kwetsbaar en er valt veel te halen.

55 euro. Dat is de prijs die een medisch dossier op internet gemiddeld oplevert. Dat is 15 euro meer dan de gemiddelde prijs waarvoor creditcard-informatie wordt verhandeld. Het is dan ook naïef om te denken dat cybercriminelen alleen interesse hebben in data van banken en andere financiële instellingen.

Combinatie van interessante gegevens

Ook al lijkt er in de zorgsector niet direct gewin te halen met de gegevens, medische dossiers bevatten een interessante combinatie van allerlei persoonlijke gegevens.

Grote hoeveelheden gevoelige gegevens worden bewaard en veel verschillende mensen hebben toegang. Bovendien zijn de instellingen voor hun operationele werkzaamheden steeds afhankelijker van IT-systemen.

Care-sector loopt extra gevaar

Zorginstellingen in de care (geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, verpleging en verzorging en thuiszorg) zijn een extra interessant doelwit. Dit zijn de belangrijkste oorzaken:

  • Veel mensen hebben toegang tot allerlei gegevens. Zo kunnen niet alleen specialisten, maar ook ambulante medewerkers vaak bij patiëntendossiers en andere belangrijke informatie. Dat bezoekers op het draadloos netwerk van een instelling kunnen, brengt ook risico’s met zich mee.
  • Het Internet of Things is kwetsbaar. Steeds meer slimme apparaten hebben toegang tot internet. De beveiliging van veel van die apparaten blijkt twijfelachtig.
  • ICT wordt uitbesteed. Daar zijn vaak verschillende partijen bij betrokken, wat de zaak complexer maakt.
  • De mens is de zwakste schakel. Medische gegevens worden regelmatig gedeeld op social media of onversleuteld verstuurd via de mail. Vaak gebeurt dat onbewust.

Voorkomen is beter dan genezen

Wil je precies weten aan welke kwetsbaarheden juist de zorg blootstaat en wat je ertegen kunt doen? Download de whitepaper Privacy en Security in de zorg: voorbereid op kansen en risico’s.

Download de Whitepaper: Security & privacy in de zorg

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.