ICT Trends en Ontwikkelingen
Factsheet: Mobiele devices binnen zorginstellingen: kans of bedreiging? Download

Van één uur naar tien minuten installatietijd met Apple’s Device Enrollment Program

Het instellen van grote aantal smartphones en tablets kost IT-managers veel tijd. De oplossing: Apple’s Device Enrollment Program, een tool die mobiele apparaten volledig automatisch klaar maakt voor gebruik.

Steeds meer partijen in de zorg gaan digitaal. Voor hun IT-managers levert zo’n overstap echter een probleem op. Een hele organisatie voorzien van computers, smartphones en tablets is op zijn zachtst gezegd een flinke klus. Maar als het aan Apple ligt hoeft dat niet zo te zijn. Het grootste techbedrijf ter wereld bedacht het Device Enrollment Program (DEP), een tool waarmee de installatie en configuratie van nieuwe apparaten volledig wordt geautomatiseerd. Daardoor kan deze door zorgmedewerkers zelf worden uitgevoerd.

DEP-portal

Die tool werkt als volgt: voorafgaand aan de installatie definieert de IT-afdeling eenmalig hoe ieder apparaat ingericht moet worden, welke software er nodig is en hoe alle accounts en veiligheidsinstellingen moeten worden ingesteld. De leverancier voegt automatisch de serienummers van de geleverde apparaten toe aan de DEP-portal van de klant. DEP doet de rest. Zodra een nieuw apparaat wordt aangezet begint de op maat gemaakte installatie gelijk te lopen na het instellen van de wifi.

Post-its en briefjes

“Apple’s DEP bracht bij ons de installatietijd per iPad terug van één uur naar tien minuten”, weet Wouter Oosterhoff, coördinator ICT & telefonie bij Zorgbalans, een grote ouderenorganisatie in de regio Kennemerland die mensen met een zorgbehoefte helpt zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Eerder dit jaar besloot die organisatie zijn werkwijze te veranderen. Gedaan was het met informatie en overdrachten uitwisselen met post-its en briefjes.

Zorgmedewerkers dragen sinds mei 2016 een iPad met zich mee, waarop ze alles bijhouden wat collega’s over cliënten moeten weten. In realtime en direct opvraagbaar. Dat levert Zorgbalans, dat 2700 medewerkers telt, een enorme efficiëntie-slag op. Verzorgend personeel is nu veel minder tijd kwijt aan administratie en taakoverdrachten. Daardoor hebben werknemers effectief meer tijd over voor dat waar ze voor ingehuurd worden: het verlenen van zorg.

Kleine handleiding

Ook de IT-afdeling van Zorgbalans werkt nu efficiënter dan ooit, dankzij DEP. “Als je 300 devices wil uitrollen maakt het nogal verschil of je per device een uur nodig hebt voor de installatie of slechts tien minuten”, aldus Oosterhoff. “In die tien minuten installeren we nu alvast het wifi-netwerk en doen we een hoesje om het device.”

Uiteindelijk moet de IT-afdeling van Zorgbalans helemaal niets meer met installaties te maken hebben. “We willen de eindgebruiker de iPads gaan toesturen met een kleine handleiding erbij. Zodat wij tijd overhouden voor strategische projecten.”

Lees de Factsheet

Array

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.