ICT Trends en Ontwikkelingen
E-book ‘AppDev voor de cloud' Download

Toekomstbestendige IT, vandaag graag

Vijf trends in ICT voor 2019

De glazen bol, daar zou je als IT-architect of CTO graag eens een blik in werpen. Aan de onzekerheid een eind maken: welke kant moet ik op met mijn IT-omgeving? Niet dat je geen toekomstvisie hebt, natuurlijk. Maar een beetje bevestiging van je keuzes en de investeringen zou fijn zijn.

Helaas. Niemand kan je aan de glazen bol helpen. Maar dat neemt niet weg dat er zich ontwikkelingen aftekenen die vroeg of laat van belang worden voor jouw business. Hier zijn onze trends voor 2019.

Connected clouds
Veel organisaties gaan dit jaar weer de stap maken om een flink deel van de infrastructuur, diensten en applicaties naar de cloud te brengen. Voor de meeste is inmiddels duidelijk dat het niet langer gaat om de keuze tussen private en public cloud. We kunnen beter spreken van de ‘connected cloud’ waarin alles samenkomt: private, public en hybrid. Dat betekent naar buiten brengen wat kan en binnen de firewall houden wat moet. Vanwege privacy of welke reden dan ook. Steeds meer cloudbedrijven bieden deze combinatie van public en private aan. Soms gaat het daarbij zelfs om een fysieke ‘appliance’ die wordt beheerd en onderhouden door de aanbieder, maar die bij jou on-premise staat. Alle clouds bij elkaar zijn transparant met elkaar verbonden.

Edge computing
Als er iets duidelijk is geworden met Internet of Things, dan is het wel dat we de hoeveelheid data die we in één jaar kunnen genereren met gemak elk jaar weer overtreffen. Deze data kán betekenis hebben, maar dan moet je er wel wat mee doen. Dat betekent dat we steeds meer ruimte nodig hebben om de gegevens op te slaan, maar ook meer power om ze te verwerken. Je hoeft er geen wiskundige studie voor te hebben gevolgd om de conclusie te trekken dat deze dataverwerking niet allemaal in de cloud gedaan kan worden. Al helemaal niet als je er real-time mee wilt kunnen werken. Denk aan de zelfrijdende auto. 2019 wordt het doorbraakjaar voor edge computing, waarbij het leeuwendeel van de verwerking plaatsvindt op het apparaat dat de data genereert. Uiteraard in nauwe samenwerking met de cloud, zodat optimaal gebruik wordt gemaakt van de data.

Software defined networks
De groeiende complexiteit van het netwerk brengt de adoptie van software defined networks (SDN) in een groeiversnelling. Het toepassen van IP-netwerken in organisaties was een fijne ontwikkeling, maar de rek is er nu wel zo ongeveer uit. Routing tables maken plaats voor ‘source-destination’ routing. De netwerkbeheerder stippelt de beste en meest efficiënte route uit. Uiteraard met behulp van software. Netwerken worden gemakkelijker schaalbaar en dankzij zaken als SD-WAN mogen ook het datacenter en de cloud meedoen met het (software defined) netwerk anno 2019.

Microsegmentatie
En nu we het toch over SDN hebben, is het een kleine stap naar het virtualiseren van het netwerk. Opdelen in kleine partjes: microsegmentatie. Geen nieuw concept, maar wel vergemakkelijkt door de komst van SDN. Niet alleen maakt microsegmentatie het beheren van complexe netwerken gemakkelijker, ook lost het een belangrijk probleem op, namelijk hoe deze steeds complexere netwerken te beveiligen. De ‘micro’ zit trouwens niet voor niets in de naam, de kleinste ‘segmenten’ kunnen in een datacenter zo klein zijn dat ze maar één workload of applicatie bevatten. Deze kunnen elk afzonderlijk worden dichtgetimmerd met ‘security policies’, als het moet elk met eigen rules. Het idee is dat de plek waar aanvallen moeten worden tegengehouden zo klein is, dat het de moeite niet loont om te hacken. Anders dan wanneer een firewall wordt doorbroken, waarbij het hele netwerk openligt. Overigens blijft de firewall een belangrijke eerste lijn van verdediging.

Digital twins
Afkomstig uit de productie-industrie en aan de vooravond van een grote doorbraak in ICT: de digital twin. Een virtuele, softwarematige weergave van een fysiek systeem. Door de virtuele helft van de tweeling nauwkeurig te monitoren en te bestuderen, kun je voorspellen hoe de fysieke helft het gaat doen. Heel handig om bijvoorbeeld te voorspellen wanneer een machine ermee dreigt op te houden. Dankzij IoT kunnen steeds meer fysieke systemen worden uitgerust met sensoren, die real-time informatie leveren aan de virtuele tegenhanger, waardoor de waarde van een digital twin nog groter wordt. De mogelijke toepassingen zijn overweldigend. Denk aan de mogelijkheid om voor een verandering in een productieproces eerst een ‘dry-run’ te doen, om te kijken hoe het systeem zich eronder houdt. En bij ‘productieproces’ mag je heel ruim denken. Ook de ontwikkeling van software en hardware kun je erin zien. Het zal duidelijk zijn dat machine learning en artificial intelligence een grote rol spelen bij digital twins.
Maar die laatste twee waren doorbraaktrends van vorig jaar.

E-book ‘AppDev voor de cloud'

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.