ICT Trends en Ontwikkelingen
Lees nu het Meraki's Wireless Trendrapport Download

Tabletonderwijs schreeuwt om flexibele wifi

Digitalisering verandert onze samenleving nog altijd in stroomversnelling. Het onderwijs ontkomt hier niet aan. Steeds meer scholen zijn dan ook overgestapt op het tabletonderwijs. Voorwaarde is wel dat het digitale lesmateriaal op deze devices – vaak in de vorm van een online app – toegang heeft tot een stabiel draadloos netwerk, dat eenvoudig op te schalen is door de IT-afdeling.

Onderwijs op maat voor iedereen

Over het algemeen is het tabletonderwijs een geweldige ontwikkeling. Lesstof kan worden aangepast aan het niveau van het kind, waardoor onderwijs volledig op maat kan worden aangeboden. Ook zorgen mobiele devices ervoor dat leren spannender en efficiënter wordt en het verhoogt de interactie tussen leerling en docent, zeker in het geval er in de klas met een Smartboard wordt gewerkt.

Maar er zijn meer voordelen. Door onderwijs te digitaliseren zijn leerlingen automatisch beter voorbereid op de snelle toekomstige ontwikkelingen die zullen komen. Nog steeds verdwijnen veel traditionele beroepen, om plaats te maken voor een vak dat we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Onderwijs waarin ICT meer en meer geïntegreerd is, maakt dat leerlingen beter zijn voorbereid op de toekomst.

Privéapplicaties vs. bandbreedte

Het succes van werken met tablets en online lesmateriaal, valt of staat met het hebben van een goede netwerkinfrastructuur. Zeker omdat veel aanbieders van dit digitale leren – zoals Snappet – gebruik maken van video en bewegend beeld bij de oefenstof. De spanning stijgt, maar het netwerk heeft te maken met een flinke toename aan data.

Daar komt bij dat er binnen veel onderwijsinstellingen van ouders gevraagd wordt een tablet aan te schaffen voor hun kind. Dit betekent dat kinderen het apparaat ook thuis gebruiken, waardoor er ook privéapplicaties opstaan zoals Facebook, Instagram, YouTube en games. Apps die enorm veel data genereren en daarmee de bandbreedte van het draadloze netwerk op school flink op de proef stellen.

Onvoldoende netwerkcapaciteit

Het faciliteren van al deze mobiele devices met betrouwbaar draadloos internet blijkt voor veel onderwijsinstellingen nog steeds een probleem. De applicaties worden probleemloos op de mobiele devices geïnstalleerd, maar eenmaal aan het werk blijkt vaak dat het netwerk de app niet aankan, waardoor deze vastloopt of vertragend werkt.

Zo leest u in de case met scholengemeenschap PCOU Willibrord hoe de dyslexie software van Kurzweil door onvoldoende wifi-dekking vaak vastliep. Frustrerend voor de leerling en docent en zonde van de investering in tablets en dure lespakketten.

Bewegingsvrijheid voor scholen met meerdere locaties

Voor veel scholen is het daarom wenselijk om behalve een kwalitatief goed draadloos netwerk, vooral ook een flexibel en schaalbaar netwerk te hebben. Schaalbaar in de zin dat een IT-beheerder gemakkelijk extra access points kan toevoegen als op bepaalde locaties de dekking niet volledig naar wens is.

Cisco Meraki biedt uitkomst op 3 gebieden. Ten eerste garandeert Meraki razendsnelle en stabiele wifi door gebruik van de nieuwste 802.11ac Wave 2 technologie, dat ruim 80% sneller is dan 801.11ac Wave 1. Hierin zijn drie nieuwe technieken toegepast die de bandbreedte verhogen:

  1. Van Single-user MIMO naar Multi-user MIMO;
  2. Van 3 naar 4 Spatial Streams;
  3. 3 verbrede RF-kanalen.

Plug & Play

Daarnaast is het draadloze netwerk van Meraki modulair opgebouwd, waardoor deze zeer eenvoudig op en af te schalen is. Access points zijn binnen no-time toegevoegd aan het netwerk (plug&play) en snel geïnstalleerd in het Meraki dashboard. In het geval van overschot zijn access points snel te wipen en direct toepasbaar in een nieuwe omgeving. Dit geeft instellingen met meerdere locaties veel bewegingsvrijheid.

Volledige zichtbaarheid ingebouwd in switches en access points

Ten slotte biedt Meraki eenvoudig en gecentraliseerd beheer van het volledige netwerk van alle aangesloten vestigingen. De aangekochte Meraki producten staan in het Meraki dashboard dat beschikbaar is vanuit de cloud. Met dit dashboard heeft u alle tools in handen om snel in te grijpen als dat nodig is. Meraki switches en access points bieden u volledige zichtbaarheid in al het verkeer binnen uw netwerk en u zo snel kunt zien of en waar zich eventuele problemen voordoen.

De toekomstbestendigheid van het draadloze netwerk en de efficiëntie van het cloud-managed dashboard maken Cisco Meraki tot dé netwerkoplossing bij uitstek voor het basis en middelbaar onderwijs, waar beperkte IT afdelingen en budgetten schreeuwen om eenvoud in beheer.

Bron: https://www.uwnetwerkvanuitdecloud.nl/blog/tabletonderwijs-schreeuwt-om-flexibele-wifi/

Ook profiteren van razendsnelle wifi?

Alle draadloze oplossingen van Meraki zijn uitgerust met de snelste wifi technologie op de markt: 802.11ac Wave 2. 

Download het Meraki Wireless Trendrapport via onderstaande button. 

Download

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.