ICT Trends en Ontwikkelingen
E-book ‘Verschillende wegen naar de cloud' Download

Daar komen de hackers!

6 security-trends rond cloudtechnologie

De cloud is onweerstaanbaar. Voor je bedrijf, omdat je je resources flexibel en voordelig kunt beheren. Maar ook voor hackers. Uiterst gevoelige data staan immers meer en meer in cloudomgevingen. Zes ontwikkelingen op het gebied van cloudtechnologie en beveiliging waar je rekening mee moet houden.

  1. Gebruikers blijven de zwakste schakel. Dat de grote cloudproviders hun security continu in de gaten houden en bizar goed op orde hebben, is wel bekend. IaaS biedt dan ook een mate van security die we sinds de start van het IT tijdperk niet hebben gekend. Maar ja, de mensen die er gebruik van maken, vormen nu eenmaal altijd de zwakste schakel. Accounts goed configureren en beheren blijft dus extreem belangrijk. Er zijn tal van uitstekende tools voor Identity & Access Management die dit lastige karwei helpen opknappen. Daarnaast is goede voorlichting over phishing en de gevolgen nog altijd ongelofelijk belangrijk.
  2. Bring Your Own Device en IoT vormen een extra grote bedreiging. Diezelfde mensen willen bij hun werkgever met dezelfde devices werken als ze thuis gewend zijn. Tel daarbij op dat het aantal (vaak beroerd of helemaal niet beveiligde) Internet of Things-apparaten de komende tijd explosief gaat toenemen en je beseft dat er een uitdaging ligt.
  3. Staten gaan door met hun hackpogingen. Al is het maar voor je eigen gemoedsrust, het is prettig om te denken dat de meeste hackers onschuldige kids zijn die niet zo veel schade aanrichten. Helaas is de werkelijkheid in 2019 heel anders. Of we het leuk vinden of niet, we weten dat verschillende staten heel actief zijn op het gebied van cyberterrorisme. De servers aanvallen van organisaties die zorgen voor elektriciteit, water of het betalingsverkeer is verleidelijk en, gelukkig, niet zo makkelijk. Maar ook het aanvallen van bedrijven kan al aardig ontregelend werken. Voor cruciale data of broncode willen goed uitgeruste hackersteams best wat moeite doen.
  4. Eén kant-en-klare security-oplossing voldoet niet meer. Of je nu voor private, public of hybrid cloud kiest, de IT-infrastructuur van jouw organisatie is uniek. Dat betekent ook dat je meer security-oplossingen op maat nodig hebt die aan jouw specifieke wensen voldoen.
  5. Artificial Intelligence helpt bij het opsporen van aanvallen. Er is natuurlijk ook goed nieuws te melden. Dankzij Deep Learning en Machine Learning hebben we nu al geavanceerde modellen om dreigingen op tijd te ontdekken. Er komen dan ook steeds meer en betere tools op de markt die door grote hoeveelheden datasets te analyseren verdachte patronen kunnen ontdekken. Beter en vooral sneller dan met de hand.
  6. De cloud wordt steeds meer gereguleerd. Sommige bedrijven gaan er, ten onrechte, van uit dat het beschermen van hun data en workloads automatisch de verantwoordelijkheid is van de cloudprovider. Het voorkomen van datalekken, datadiefstal en het beschermen van de privacy van betrokkenen in je bedrijf is uiteindelijk jouw verantwoordelijkheid. De cloud wordt economisch steeds belangrijker. Dat betekent dat overheden het belang ervan meer zullen gaan inzien en steeds meer willen reguleren. De AVG verplicht organisaties al om de gegevens die ze verwerken goed te beschermen, maar geloof ons, deze wetgeving is nog maar het begin.

Of je nu voor een public, private of hybrid cloudomgeving kiest, de hackers komen vanzelf een keer bij je langs. Valt er wat te halen, of gaan ze snel door naar de volgende cloud?

E-book ‘Verschillende wegen naar de cloud'

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.