ICT Trends en Ontwikkelingen

Betere klantbenadering door innovatieve technologie?

High Performance Computing geeft u een voorsprong met snelle data-analyse

We bevinden ons op dit moment in het cognitieve tijdperk. Een tijdperk waarin organisaties op grote schaal, diepgaande kennis van hun klanten, markten, kansen en bedreigingen opdoen. Dit gebeurt aan de hand van technologieën als Machine Learning, Deep Learning en Artificial Intelligence. Er zijn een aantal ontwikkelingen die hieraan ten grondslag liggen. Allereerst is er een enorme toename van beschikbare, analyseerbare data, welke afkomstig is van bijvoorbeeld sensoren, sociale media en applicaties. Door deze data te analyseren met behulp van nieuwe technologieën, kunnen er geheel nieuwe bedrijfsmodellen worden ontwikkeld. Bovendien zijn consumenten steeds veeleisender geworden. Om deze kritische consument beter te leren begrijpen, kunnen bovengenoemde technologieën van grote toegevoegde waarde zijn.

High Performance Computing
Om als organisatie op grote schaal gebruik te kunnen maken van technologieën als Machine Learning, zijn er uitzonderlijke rekenkrachten nodig. High Performance Computing (HPC) biedt deze rekenkrachten. Dankzij HPC-oplossingen is men in staat om complexe problemen en vraagstukken op te lossen en nieuwe processen te ontwikkelen. Dit kan leiden tot nieuwe kansen in de markt, versnelling van innovatie, kostenreductie, kortere time-to-market en hogere kwaliteit. Er wordt daarom steeds meer geïnvesteerd in HPC-oplossingen. Sterker nog: volgens onderzoeksbureau Intersect 360 zal de HPC-markt groeien van 35.6 miljard dollar in 2016, naar een indrukwekkende 43.9 miljard dollar in 2021.

Use case: Deep Learning voor preventief onderhoud
Deep Learning is een technologie waarbij het menselijk brein als het ware wordt geïmiteerd. Dit wordt gedaan door het verwerken van data en het creëren van patronen. Op basis hiervan kunnen gerichte beslissingen worden genomen. Deep Learning is een technologie die het mogelijk maakt om bedrijfsprocessen vele malen efficiënter te laten verlopen. Een voorbeeld: een organisatie die verantwoordelijk is voor de distributie van elektrische stroom, is momenteel bezig met een model, waarbij de controle en het onderhoud van stroomgeneratoren, voortaan wordt uitgevoerd aan de hand van zelfsturende drones. Deze drones zijn in staat om, door middel van camera’s en sensoren, te inspecteren of componenten defect of verouderd zijn en moeten worden vervangen. Via een Deep Learning-trainingssysteem worden de beelden die de drones opvangen omgezet in gestructureerde data. Aan de hand van algoritmes wordt er vervolgens bepaald welke componenten moeten worden vervangen. De controles die op dit moment door gespecialiseerd personeel in zeer risicovolle omgevingen worden gedaan, kunnen hierdoor in de toekomst volledig computergestuurd worden uitgevoerd. Om Deep Learning op deze schaal in te kunnen zetten, maakt de organisatie gebruik van HPC op basis van IBM Power Systems.

High Performance Computing in andere industrieën
Bovenstaande situatieomschrijving is slechts een voorbeeld waarin HPC tot grote voordelen kan leiden, maar ook in andere industrieën worden de ongekende mogelijkheden steeds meer zichtbaar. In de autobranche wordt HPC bijvoorbeeld ingezet om technologieën te ondersteunen om auto’s zelfstandig te laten rijden, voetgangers te leren herkennen en gevaarlijke situaties te leren voorspellen. Ook binnen de beveiligingsindustrie wordt Artificial Intelligence ingezet. Bijvoorbeeld om afbeeldingen te analyseren en gezichten te herkennen. Andere voorbeelden die u wellicht in het dagelijks leven tegen bent gekomen zijn automatische spraakherkenning en de ‘aanbevolen voor u’-functionaliteit in videostreaming-applicaties en webshops.

IBM Power helpt organisaties om zich klaar te stomen voor het cognitieve tijdperk
Verschillende organisaties wereldwijd vertrouwen op IBM bij het faciliteren van hun HPC-inzet. De HPC-oplossingen van IBM zijn gebouwd met IBM Power Systems, IBM Spectrum Computing & Storage en IBM Software. Op deze manier wordt een optimale basis gecreëerd om sneller, meer en rijkere inzichten te genereren.

Hadoop
De standaard op het gebied van gegevensanalyse is Hadoop. Met dit raamwerk kunt u grote hoeveelheden ongestructureerde data, afkomstig van bijvoorbeeld machine learning en artificial intelligence, snel en efficiënt aanspreken. Wij hebben voor u een artikel en een download beschikbaar over Hadoop.

Bronnen:
https://www.hpcwire.com/2017/06/22/intersect-360-isc-hpc-industry-44b-2021/
https://www.scientificcomputing.com/blog/2014/03/high-performance-data-analysis-big-data-meets-hpc
https://www-03.ibm.com/systems/power/solutions/bigdata-analytics/smartpaper/high-value-insights.html#ibm-top

Lees ook

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.