ICT Trends en Ontwikkelingen
Download de whitepaper 'Security & privacy in de zorg' Download

Bescherming van medische persoonsgegevens is niet vrijblijvend

Cliënten eisen steeds betere zorg. Om die te kunnen leveren, is het nodig dat verschillende partijen in de zorgketen over de juiste informatie beschikken. Tegelijkertijd verlangen cliënten dat hun gegevens goed worden beschermd. De nieuwe privacywetgeving maakt die focus op privacy nog eens extra noodzakelijk.

Klanten van zorginstellingen worden steeds veeleisender. Zo willen ze op ieder moment kunnen beschikken over informatie over de zorginstellingen en over hun eigen dossier. Daarnaast verlangen zij steeds meer inspraak bij het bepalen van de juiste behandeling.

Value Based Health Care

Ook in de care-sector wordt het concept Value Based Health Care (of waardegedreven zorg) steeds meer toegepast. Dat betekent dat cliënten over voldoende informatie moeten beschikken om samen met de behandelaar de beste behandeling te kiezen. De beste behandeling is volgens deze visie een behandeling die is afgestemd op de behoeften en de kwaliteit van leven van de cliënt.

Naast de uitkomsten van de zorg wordt bij Value Based Health Care ook de cliëntervaring continu gemeten. Het doel daarvan is niet alleen het verbeteren van de behandeling, maar ook het beoordelen en verbeteren van het zorgniveau van de instelling.

Terechte zorgen om privacy

Om cliënten optimaal te bedienen, is het onvermijdelijk dat verschillende instellingen binnen de keten informatie met elkaar uitwisselen. De veeleisende cliënt vraagt zich intussen ook af of de privacy van zijn gegevens wel gewaarborgd is. Zoals in de figuur hieronder is te zien dat hij hier met name bij zijn zorgverzekeraar en gemeente de nodige zorgen over heeft.

Die privacy-zorgen zijn terecht. Ook zorgverzekeraars, apotheken, huisartsen, ziekenhuizen en andere partners van de zorginstellingen willen immers graag online toegang tot cliëntgegevens. Dat levert een betere zorg op, maar hoe meer mensen en systemen toegang hebben tot de gegevens, hoe belangrijker veiligheids- en privacymaatregelen zijn.

Strenge privacyregels

Niet alleen cliënten maken zich druk om privacy-zaken. De overheid vraagt van medische instellingen bovendien een steeds strengere naleving van privacyregels.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat in 2018 de Wet Bescherming Persoonsgegevens vervangen. De nieuwe wet stelt strengere eisen rond de bescherming van gevoelige persoonsgegevens. Voldoet de zorginstelling niet aan de (nieuwe) privacywetgeving, dan kan dat tot hoge boetes leiden.

Hoe kun je als medische instelling klantgerichte zorg bieden en tevens tegemoet komen aan zorgen van klanten en voldoen aan eisen van de overheid op het gebied van privacy. Download de whitepaper Privacy en Security in de zorg: voorbereid op kansen en risico’s.

Download de whitepaper: Security & privacy in de zorg

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.