ICT Trends en Ontwikkelingen
Whitepaper 'Integratie van Cloud en Mobile – Meer omzet, hogere productiviteit' Download

Altijd goed draadloos internet (En ook uw netwerk mét kabel!)

Iedereen in uw organisatie wilt zonder problemen gebruik kunnen maken van wifi. Maar de ervaring leert dat dit niet altijd gemakkelijk te realiseren is. Bovendien moet toegang veilig zijn. Wat zijn de oorzaken van slechte (draadloze) verbindingen? En wat kunt u eraan doen om die optimaal te maken?

De toename van het aantal apparaten en de steeds hogere eisen aan de bandbreedte doen een flink beroep op draadloze netwerken binnen organisaties. Daarnaast moeten de netwerken veilig zijn, maar mag dat het liefst niet ten koste gaan van de gebruiksvriendelijkheid.

In het ideale geval kunnen medewerkers wanneer ze op kantoor aankomen direct verbinding maken met hun mobiele apparaten. Alle bestanden en gegevens worden direct gesynchroniseerd, zodat ze probleemloos door kunnen werken.

Hetzelfde geldt voor onderwijsinstellingen, waar medewerkers ook een stabiele verbinding nodig hebben om hun lessen voor te bereiden en digitale lessen te kunnen geven. De financiële mogelijkheden zijn vaak beperkt, terwijl de eisen hoog zijn.

Bij een zorginstelling staat de beveiliging van patiëntgegevens uiteraard voorop, zeker omdat bezoekers en patiënten ook op het draadloze netwerk willen inloggen. Niet zelden staat de CIO er alleen voor, waardoor iedere aanpassing veel tijd en werk kost.

Hoe vanzelfsprekend iedereen in de organisatie het ook vindt dat wifi gewoon werkt, het is niet overal beschikbaar of de verbinding is te traag om goed te kunnen werken.

Oorzaken slechte wifi-ontvangst

Bij wifi is sprake van communicatie tussen zender en ontvanger via radiogolven. Dat gaat nu eenmaal beter wanneer die zender en ontvanger zich zo dicht mogelijk bij elkaar bevinden. Bent u vlak bij een modem of access point, dan is de verbinding via uw smartphone, tablet of laptop met het wifi-netwerk meestal geen probleem. Worden de afstanden groter en zijn er meer apparaten die verbinding willen maken, dan kunnen er problemen ontstaan.

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van problemen met de wifi-ontvangst:

 • Te weinig access points of te grote afstand tussen apparatuur en access point.
 • Een te hoge belasting van het netwerk. Dit kan optreden wanneer te veel gebruikers op het netwerk willen.
 • Storing door andere elektronische apparaten. Draadloze telefoons zijn beruchte stoorzenders.
 • Verouderde apparatuur. Apparaten die nog met de oude wifi-standaarden 802.11g of 802.11b zijn uitgerust, werken mogelijk niet (goed) samen met nieuwere apparatuur.
 • Te drukbezette kanalen. Vaak wordt het wifi-signaal via standaardkanalen uitgezonden. De kans dat veel andere gebruikers in de omgeving ook precies dat ene kanaal gebruiken, is dan ook groot.
 • Te druk op de frequentieband. Van oudsher wordt de 2,4 GHz-frequentieband gebruikt voor wifi en bijna alle apparaten kunnen hiermee overweg. Dit is dan ook een drukbezette frequentieband waarbij de kans op interferentie groot is. Steeds meer apparatuur kan uitzenden op de 5 GHz-frequentieband. De reikwijdte daarvan is minder groot, maar de band is vaak minder drukbezet en het verkeer gaat vaak sneller.
 • Softwareproblemen. Updates blijken bijvoorbeeld niet te werken met uw wifi-toegangspunten.
 • De constructie van het gebouw. Dikke muren en betonnen vloeren kunnen een belemmering vormen.

Wifi-problemen vaak lastig vast te stellen

Problemen met de wifi-ontvangst zijn vaak te verhelpen door de mogelijke oorzaken na te lopen en hierop actie te ondernemen. Het bijplaatsen van access points, het verwijderen van stoorzenders of het aanpassen van instellingen kan het probleem oplossen.

Toch is het soms lastig om erachter te komen waar de oorzaak van het wifi-probleem ligt. Het beheer wordt lastiger wanneer het aantal gebruikers in de organisatie oploopt naar tientallen of zelfs honderden. Hoe zorgt u in zo’n geval dat betrouwbare én veilige wifi-toegang voor alle gebruikers gegarandeerd is?

Wat is Wifi as a Service?

Wifi as a Service (WaaS) is een makkelijke, veilige en voordelige oplossing om uw wifi-netwerk te beheren. Zoals software, opslag en communicatie-oplossingen steeds vaker als dienst worden aangeboden, zo is dat ook mogelijk met wifi.

Met WaaS bent u verzekerd van een optimaal werkend draadloos netwerk voor een minimale vergoeding per maand. De voordelen van WaaS op een rij:

 • Geen investering. Het concept is bijzonder flexibel. U hoeft geen grote investering te doen en bent niet gebonden aan een langdurig contract. Het is gemakkelijk aan uw wensen aan te passen. Het uitbreiden of beperken van het aantal toegangspunten, is snel geregeld.
 • Kwaliteit en veiligheid gegarandeerd. Na een uitgebreide netwerkanalyse kan precies worden vastgesteld welke componenten uw draadloze netwerk nodig heeft om optimaal te functioneren. Door de uitstekende beveiliging hoeft u zich geen zorgen te maken dat privacygevoelige informatie buiten uw organisatie terechtkomt.
 • Naadloze integratie in uw bestaande netwerk. U hoeft niet al uw apparatuur te vervangen om de WaaS-oplossing in uw netwerk te kunnen integreren.
 • Eenvoudig beheer. Het netwerkbeheer is gemakkelijk zelf te doen. Wilt u helemaal van deze zorg af, dan kunt u dit ook geheel uitbesteden.
 • Kostenbesparing. U betaalt per gebruiker en alleen voor het daadwerkelijk gebruik. Zo bespaart u kosten en heeft u altijd inzicht in de kosten.

Zelf beheren of volledig uitbesteden?

Of u nu alles in eigen hand wilt houden of volledig ontzorgd wilt worden, er is altijd een geschikte WaaS-oplossing.

Wilt u zelf inzicht hebben in het netwerk, dan bepaalt u zelf precies welke hardware u waar in uw organisatie inzet. U beheert de oplossing heel eenvoudig via een dashboard.

Heeft het beheer van uw netwerk niet uw interesse en wilt u dat het gewoon werkt? Een WaaS-oplossing kunt u ook volledig uitbesteden. Er zijn resellers die de complete zorg van uw wifi-netwerk op zich nemen. De inrichting, de beveiliging en het beheer van uw netwerk is bij deze partijen in vertrouwde handen.

Download de whitepaper

Waaraan moet uw netwerk voldoen om alle devices veilig en snel toegang te geven tot de benodigde bronnen? In de whitepaper ‘Integratie van Cloud en Mobile – Meer omzet, hogere productiviteit’ schetsen we hoe u uw netwerk met een gerust hart open kunt stellen voor ‘Bring Your Own Device’. Vul onderstaand formulier in en we sturen de whitepaper naar u op. 

Array

Reacties (0)

Gelieve in te loggen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.